摘自《經濟日報》

自由行效應,加上本港零售市況向好,國際知名品牌不惜以高租金,搶租本港核心區舖位作基地。市場消息指,銅鑼灣京華中心五層舖位,逾五萬平方呎樓面,獲新租客以高達每月 1,100 萬元承租,屬近期最大宗舖位租務。據悉,租客為美國時裝品牌 Forever 21 ,最快在明年登陸香港。

-------------------------------------------------------------------------------

記得以前在三藩市的市中心有一家 Forever 21 樓高五層,每層佔地數千尺,每次進去不逛個三五小時都不能出來的。雖然產品的質料比較遜色,但是勝在款式多價格便宜,經常都是人山人海。

這是本月最讓人興奮的新聞!不過以其 1,100 萬月租,能賣得像美國那麼便宜麼?但願它不會像 Zara 般一到香港就忽然升級,又或者落得如 Sephora 般倒閉收場。難怪大家都同意所有香港人一輩子都是地產商的奴隸。


View Larger Map

創作者介紹

我的美麗佚事

assenav 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(2) 人氣()


留言列表 (2)

發表留言
  • Mitzi
  • I like forever21. But dun you think the small boutiques in HK also offer similar things?
  • 對我來說是一個回憶,其實我以前在美國也極少在 Forever 21 買衣服。
    有競爭總是好事。真要比起來,深圳的白馬市場東西更好更便宜呢!

    assenav 於 2010/06/01 22:06 回覆

  • jojo
  • 唔怪得前排見到Forever 21登adv請人, 都大概估到咩事.
    上星期arm arm去完西班牙, 果邊的Zara其實都係差唔多價錢, 大概85折左右咋(主因係Euro跌左), 但款多D囉, 我都費事攞留番HK買.
  • 我係歐洲讀書的時候歐元都係差唔多
    但係當時香港未有 Zara
    之後有左就一路覺得好貴,而且款式都唔靚

    assenav 於 2010/06/05 00:26 回覆

找更多相關文章與討論