前兩日睇報紙,有個議員叫某富豪與其捐錢不如唔好賺到盡。睇完我即刻火滾,呢啲咩邏輯黎架?人哋上市公司做生意要對股東負責架,你叫人唔好賺到盡?冇野呀?

係呀,佢係起發水樓呀,重要用啲料勁廢添,呢樣野係香港人都知架啦,慘得過又有人肯買佢啲發水樓啵!講真,呢個係自由市場,冇人搵支槍對住邊個個頭逼人買野,小業主既然明知呢位富豪鍾意起發水樓,仲要中個頭埋去,又唔肯用個放大鏡刨下本樓書,比人搵笨惟有怪自己蠢啦。大嗱嗱幾百萬你估真係買棵菜呀?

我都唔明呢個白痴議員次次出黎講親都係廢話,點解仲可以不停連任?所以話「群衆係愚昧既」呢句説話真係至理名言!頂,你叫人唔好賺到盡時,不如下屆選舉讓翻一萬幾千張選票比你既對手呀笨。

講真,大家都係潮州人,我非常欣賞呢位富豪。起碼佢唔會好似咩股神咁下下出黎比山埃貼士人地。至於應唔應該賺到盡,我覺得絕對應該啦。又唔係奸淫虜掠或者打家劫舍,點解要有錢唔賺?

哇,要用普通話拼音打咁多口語真係好辛苦!
創作者介紹

我的美麗佚事

assenav 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(3) 人氣()


留言列表 (3)

發表留言
  • Anon
  • 我贊成你所說的,所以唯有政府可以step in。政府一出手,對股東負責總不能犯法吧。
  • 我奉行自由經濟,政府干預,最好少D

    assenav 於 2010/09/20 23:20 回覆

  • amy
  • can't agree more
  • thx

    assenav 於 2010/09/20 23:20 回覆

  •  Grace
  • 我都好贊成你的見解.
    我覺得批評別人做善事的人,根本就係"憎人富貴". 富豪賺錢都願意做善事, 總比什麼都不做好吧!
  • 我絕對唔會憎人富貴
    資源落係有能力既人身上,理所當然

    assenav 於 2010/09/20 23:19 回覆

找更多相關文章與討論